Događanja 2019.

Najava za edukaciju „Od poslušnosti do odgovornosti“

U ožujku 2019. godine započinjemo drugi ciklus edukacije „Od poslušnosti do odgovornosti“  koja je namijenjena pedagoškim djelatnicama  (učiteljicama, nastavnicima, profesoricama, odgojiteljima, pedagozima, psihologinjama, ravnateljima…) koji žele unaprijediti svoja znanja i vještine u izgradnji odnosa s djecom, mladima, roditeljima i kolegama na svojim radni mjestima. Prvi ciklus, koji se odvija tijekom 2018.g. izazvao je zanimanje i interes stručnjaka, ponajviše jer edukacija nudi specifična znanja poput dubljeg razumijevanja dinamike odnosa u pedagoškom svijetu, dakle odnosa između djece/mladih i stručnjaka te stručnjaka i roditelja, kao i podršku stručnjacima u učenju načina izgradnje odnosa s djecom i roditeljima, poštujući osnovne principe o kojima govori i piše Jesper Juul (koji je i predavač u ovoj edukaciji), poput: ravnopravnog dostojanstva, osobne i društvene odgovornosti, poštivanja integriteta, empatičnog vodstva, razvoja samosvijesti pedagoških djelatnika i sl.

Cilj edukacije je unapređenje i poboljšanje odnosa u odgojno-obrazovnim institucijama (vrtićima, školama, domovima…)– inspiriramo i poučavamo odrasle u tome da vrtići i škole mogu biti mjesta u kojima se i djeca i odrasli trebaju i mogu osjećati prihvaćeno i uvaženo, mjesta u kojima odrasli znaju kako adekvatno preuzeti vodstvo, kako brinuti  o sebi – odnosno svom integritetu kao i o integritetu djece i mladih te koje su alternative za nošenje s mnogim ponašanjima koja pedagoške djelatnike ponekad čini bespomoćnima – da spomenemo samo neke od ciljeva ove edukacije. Time osnažujemo stručnjake u izgradnji i podizanju njihovih odnosnih kompetencija kao osnovnog preduvjeta za profesionalni rad s djecom, mladima i njihovim roditeljima.

Dosadašnje iskustvo predavača kao i povratne informacije polaznika koji su se uključili u program su nam iznimno vrijedne i zajedno s našom prvom generacijom stručnjaka učimo, unapređujemo i mijenjamo kvalitetu odnosa u odgojno-obrazovnim institucijama. Dodatni prostor za učenje proizlazi iz načina kako je edukacija strukturirana – povezujemo stručnjake i predavače iz različitih zemalja, što omogućuje dijeljenje uistinu različitih iskustava, uvida i spoznaja koliko su poteškoće i izazovi koji stoje pred pedagoškim djelatnicima iz različitih zemalja slični ali i univerzalni. Važnost i značenje edukacije i ove godine su prepoznali članovi naše krovne organizacije Familylab Association, koja podržava zajednički rad Familylaba Hrvatske, Slovenije i Srbije te ponovo sufinancira održavanje edukacije na lokacijama u tri zemlje (Zagreb, Maribor, Novi Sad) te gostovanje predavača iz Danske i Njemačke.

 

Na edukaciji možete naučiti:

  • kako uspostavljati i graditi odnose između djece i odraslih u vrtićima i školama,
  • kako graditi odnose utemeljene na empatiji,
  • kako oblikovati atmosferu u vrtićkim grupama i razredima,
  • što znači biti odgovoran za odnose i preuzeti ulogu lidera u navedenim grupama
  • kako razvijati vlastiti integritet, vještine komuniciranja i samosvijest u odgojno – obrazovnim okvirima

 

Predavači i voditelji:

Jesper Juul (Skype susreti) – danski obiteljski terapeut, autor knjige „Od poslušnosti do odgovornosti“ – jedne od najvažnijih knjiga na našim prostorima o razvoju pedagoških kompetencija

Helle Jensen – danska psihologinja, suautorica knjige „Od poslušnosti do odgovornosti“

Christine Ordnung – njemačka obiteljska terapeutkinja, osnivačica „Njemačko-danskog instituta za obiteljsku terapiju i savjetovanje“

Dušanka Kosanović – hrvatska psihologinja, obiteljska terapeutkinja, voditeljica Familylab Hrvatska i projekta „Od poslušnosti do odgovornosti“.

Novi ciklus edukacije počinje u ožujku i traje do studenog 2019. godine. Edukaciju čini 6 modula, svaki u trajanju po tri dana (petak, subota, nedjelja). Satnica je strukturirana tako da se isti dan (petak, nedjelja) može putovati na mjesto održavanja modula i natrag. Moduli nisu izborni, dakle važno je sudjelovati na svim modulima. Svaki modul počinje petkom u 14.00h, a završavamo nedjeljom u 15.00h. U prethodnom ciklusu edukacije smo bili fleksibilni ako bi bilo malih kašnjenja.

Raspored modula i mjesto održavanja susreta:

1. modul      1.3. – 3.3., Novi Sad
Što su i kako se razvijaju kompetencije u odnosima?, Jesper Juul (Skype,2.3.)

2. modul    22.3. – 24.3., Zagreb
Razvoj empatije u grupi/razredu, Helle Jensen

3. modul    17.5. – 19.5., Maribor
Izvori i načini podrške pedagoškim djelatnicima, Christine Ordnung i Dušanka Kosanović

4. modul    30.8. – 1.9., Zagreb
Od poslušnosti do odgovornosti, Jesper Juul (Skype, 31.8)

5. modul   18.10. – 20.10. Novi Sad
Vodstvo odraslih u grupi/razredu, Christine Ordnung i Dušanka Kosanović

6. modul  8.11. – 10.11.  Maribor
Završna radionica – integracija naučenog, Dušanka Kosanović

Cijena edukacije: 5.200,00kn (pdv je uključen u cijenu. U cijenu nisu uključeni troškovi puta, smještaja i obroka.)

Iznos je moguće platiti u 4 rate, pri čemu je prvu ratu važno uplatiti prije prvog modula, a zadnju ratu prije završetka zadnjeg modula (studeni 2019.)

Za dvoje ili više polaznika iz iste institucije omogućujemo popust u iznosu od 30% po polazniku.

Prijave se primaju do 14.2.2019.

Kontakt i više informacija: