Edukacija “Od poslušnosti do odgovornosti”

 

Od poslušnosti do odgovornosti – razvoj kompetencija u odnosima

U svibnju 2023. godine započinjemo četvrti ciklus edukacije „Od poslušnosti do odgovornosti“  koja je namijenjena pedagoškim djelatnicama  (učiteljicama, nastavnicima, profesoricama, odgojiteljima, pedagozima, psihologinjama, ravnateljima…) koji žele unaprijediti svoja znanja i vještine u izgradnji odnosa s djecom, mladima, roditeljima i kolegama na svojim radni mjestima.

Edukacija nudi specifična znanja (poput dubljeg razumijevanja dinamike odnosa u pedagoškom svijetu, dakle onih između djece/mladih i pedagoških djelatnika, pedagoških djelatnika međusobno te s roditeljima) i vještine usko vezane uz komunikaciju i izgradnju odnosa.

 

Vrijednosti Familylaba – vrijednosti o kojima govori Jesper Juul

Edukacija je poziv polaznicima da istražuju osnovne vrijednosti koje zastupamo u Familylabu i o kojima govori i piše Jesper Juul: ravnopravno dostojanstvo, osobna i društvena odgovornost, poštivanje integriteta, autentičnost, empatično vodstvo kao i niz drugih tema koje su važne u pedagoškim okvirima.

 

Cilj edukacije je unapređenje i poboljšanje odnosa u odgojno-obrazovnim institucijama (vrtićima, školama, domovima i sl.). Edukacijom inspiriramo i osnažujemo odrasle u tome kako da vrtići i škole budu mjesta na kojima se i djeca/mladi i odrasli osjećaju prihvaćeno i uvaženo. Također i mjesta na kojima odrasli znaju kako adekvatno preuzeti vodstvo i posljedično ne okrivljavati učenike i djecu za vlastitu nepreuzetu odgovornost.

U zajedničkom radu tražimo alternative za nošenje s mnogim situacijama u kojima se pedagoški djelatnici ponekad osjećaju bespomoćnima – bilo da se radi o odnosu s roditeljima, kolegama, nadređenima ili učenicima.

Time osnažujemo stručnjake u izgradnji i razvoju njihovih odnosnih kompetencija kao osnovnog preduvjeta za profesionalni rad s djecom, mladima i njihovim roditeljima, posebno u izazovnim vremenima kada je za mnoge teško biti dio odgojno – obrazovnog procesa.

 

 

Na edukaciji možete naučiti kako:

  • uspostavljati i graditi odnose između djece i odraslih u vrtićima, školama i drugim institucijama
  • kako te odnose graditi na način da nastavnici/odrasli znaju čuvati svoj integritet i uvažavati integritet djece i mladih
  • mijenjati pristup od nagrada i kazni prema odnosu utemeljenom na ravnopravnom dostojanstvu, osobnoj odgovornosti i empatiji
  • oblikovati atmosferu u vrtićkim grupama i razredima
  • biti odgovoran za odnose i preuzeti vodstvo u navedenim grupama
  • voditi razgovore s roditeljima ali i unaprijediti odnose s kolegama
  • razvijati samosvijest i vještine komuniciranja u odgojno – obrazovnom kontekstu

 

Što smo do sad naučili? 

Dosadašnje zajedničko iskustvo nam govori da je obrazovni sustav u koji smo uronjeni povređujuć za ljude koji su u njemu. Na našim susretima učimo da je promjena moguća. Ta promjena je individualna, pojedinačna i kreće od samog temelja odgojno – obrazovnog sustava – od konkretnog nastavnika/odgajatelja/pedagoga koji je spreman mijenjati sebe da bi mijenjao svoj odnos s pojedinim učenikom, razredom, kolegom, ravnateljem. U tom procesu smo naučili da je važno dobiti i dati podršku – i zato nam je važno stvarati zajednicu koja dijeli iste pedagoške i ljudske vrijednosti.

Dodatni prostor za učenje proizlazi iz načina na koji je edukacija strukturirana – čine ju izlaganja, diskusije i rad u manjim grupama. Povezujemo se s polaznicima iz različitih zemalja što nas dodatno obogaćuje i omogućuje  dijeljenje i zajedničko učenje unatoč različitim, ali i sličnim obrazovnim sustavima.

Dosadašnja iskustava, uvidi i spoznaje govore nam da su izazovi koji stoje pred pedagoškim djelatnicima individualni i vezani uz konkretnu poteškoću i specifičan kontekst u kojem rade. No također, ti su izazovi i vrlo univerzalni – dešavaju se redovno u obrazovnom sustavu, bez obzira iz koje zemlje su polaznici (npr. konflikt s učenikom, težak odnos s roditeljem, bespomoćnost kada je učenik agresivan ili autoagresivan i sl.)

Familylab Asocijacija i 4 zemlje

Naša krovna organizacija Familylab Association, koja podržava zajednički rad Familylaba Hrvatske, Slovenije, Srbije i naše nove članice – Bosne i Hercegovine i ove godine sudjeluje u sufinanciranju edukacije.

 

Predavači i voditelji:

Christine Ordnung je njemačka pedagoginja u području glazbe i pokreta te body terapeut.  Nakon izobrazbe u području obiteljskog savjetovanja prema radu Jespera Juula i osobnog rada s obiteljima,  2010. g. u Berlinu osniva i vodi „Njemačko – danski institut za obiteljsku terapiju i savjetovanje“ koji radi prema principima iskustveno orijentirane obiteljske terapije. Glavno područje rada usmjereno je na rad s obiteljima i pedagoškim djelatnicima u vrtićima i školama, najviše u području razvoja kompetencija u odnosima.

Dušanka Kosanović je hrvatska psihologinja i obiteljski terapeut. Voditeljica je Familylaba za Hrvatsku. Završila je obiteljsku terapiju na „Njemačko-danskom institutu za obiteljsku terapiju i savjetovanje“ u Berlinu. Glavno područje rada usmjereno je na podršku pojedincima i obiteljima te na edukacijski i supervizijski rad s timovima u pomagačkim strukama i poslovnom sektoru.

Voditeljica je  treninga, edukacija, predavanja i supervizijskih susreta za hrvatske, poljske, slovenske, njemačke i češke stručnjake. Članica je Hrvatske psihološke komore i Hrvatske komore psihoterapeuta.

 

Detalji o edukaciji:

Novi ciklus edukacije počinje u svibnju i traje do studenog 2023. godine.

Edukaciju čini ukupno 16 dana, raspoređenih u 4 modula  ( 4 x 4 dana).

Moduli nisu izborni – važno je sudjelovati na svim modulima.

Svaki modul počinje četvrtkom u 15.00h, a završavamo nedjeljom u 15.00h.

Cijena edukacije: 800,00 e. Za više polaznika iz iste ustanove/institucije odobravamo popust.

Raspored modula i mjesto održavanja susreta:

modul     11. – 14.5., Slovenija:     Što su i kako se razvijaju kompetencije u odnosima?

modul  29.6. – 2.7., Hrvatska :      Vodstvo odraslih u grupi/razredu     

modul  28.9 – 1.10. Slovenija:       Izvori i načini podrške pedagoškim djelatnicima

modul    9. – 12.11. Srbija:             Od poslušnosti do odgovornosti

 

Jezik: Za sudjelovanje na edukaciji potrebno je razumjeti engleski jezik za module koje vodi Christine Ordnung.

 

Za sva vaša pitanja kao i za prijavu javite nam se na:

info@familylab.hr  ili 091 738 7701

Veselimo se zajedničkom učenju, putovanjima i druženju!