Familylab Association udruženje i vrijednosti

Familylab Association je udruženje koje povezuje nacionalne Familylab organizacije širom Europe i svijeta koje se bave pružanjem podrške roditeljima i stručnjacima te razvojem kompetencija u obiteljskim odnosima. Naše aktivnosti su namijenjene zainteresiranim roditeljima koji su u potrazi za boljim načinima roditeljstva, te onima kod kojih je prisutna nesigurnost kada su suočeni s konfliktima, problemima i drugim poteškoćama u obitelji. Smatramo da je takvih oko 85% roditelja.

Gotovo se desetljećima vodi debata oko toga kako najbolje odgajati djecu i ta diskusija se često odvija oko autoritarnog načina roditeljstva i laissez faire pristupa. Također u tom vremenu je prevelik fokus stavljen na djetetovo ponašanje. Familylab predstavlja treći način koji je usmjeren na kvalitetu života u obitelji pri čemu osim o članovima obitelji (roditelji, parovi, djeca) pažnju posvećujemo i kvaliteti njihovih međusobnih odnosa.

Zbog urušavanja tradicionalnog hijerarhijskog sustava koji je postojao u obiteljima, kao i zbog promjena moralnog konsenzusa u zajednici, roditelji kao i većina odraslih mladih ljudi su zaokupljeni ponovnim pronalaženjem principa i vrijednosti kako u braku tako i u načinima odgajanja djece.

Pored eksplozije znanja i novih uvida koje dobivamo iz znanosti i istraživanja suočeni smo s važnim egzistencijalnim pitanjem: “Kako da našu emocionalnu ljubav i posvećenost preoblikujemo u ponašanja kojima bismo te osjećaje pokazali?”

Na roditeljima je izbor hoće li usvojiti modele ili metode od kojih većina ima za cilj kontrolu djetetovog ponašanja ili će pokušati biti autentični i postati onakvi roditelji kakvi uistinu žele biti. U Familylabu ne vjerujemo u pojednostavljene metode, nego u principe i vrijednosti kao što su: osobni integritet, ravnopravno dostojanstvo, odgovornost i autentičnost.

Familylab nudi prostor, inspiraciju i smjernice za roditelje koji su u potrazi za čvrstim tlom. Predstavlja mjesto susreta za partnere, roditelje i stručnjake – laboratorij u kojem se oblikuje osnova za obitelj budućnosti. Familylab također nudi predavanja i seminare organizacijama i tvrtkama koje podršku svojim zaposlenicima žele pružiti i kroz brigu o obiteljskom životu i roditeljstvu.

Familylab provodi seminare, predavanja i savjetovanja koja se temelje na radu danskog obiteljskog terapeuta i autora Jespera Juula. Provode ih stručnjaci koji rade s djecom, mladima i roditeljima, a koji su završili edukaciju.

Posjetite familylabassociation.com