Jesper Juul

Jesper Juul je međunarodno priznati obiteljski terapeut, pisac, supervizor i voditelj edukacija s aktivnostima u više od 16 zemalja širom svijeta.

Jesper Juul

Idejni je začetnik Familylaba – projekta koji je pokrenut u mnogim zemljama te kroz nacionalne organizacije nudi seminare, predavanja, radionice, treninge i savjetovanja roditeljima i obiteljima, stručnjacima, djelatnicima u javnom sektoru te privatnim tvrtkama.

Hrvatskim roditeljima i stručnjacima Jesper Juul je dobro poznat autor i predavač, ali i iznimno važan  učitelj – u ratnim godinama nekoliko generacija pomagača sudjelovalo je na nizu radionica, edukacija, predavanja i supervizija pod njegovim vodstvom, s ciljem njihovog osnaživanja u radu sa stradalnicima i izbjeglicama. Jesper je često dolazio u Hrvatsku, za koju je i obiteljski bio vezan, a posebno se divio i uživao u Istri.

Mnogima je Jesper Juul najpoznatiji kao autor knjigeVaše kompetentno dijete” (1995.g.; u Hrvatskoj 1996.g.) u kojoj je sažeo svoje 25-godišnje iskustvo rada s obiteljima gdje osporava velik broj temeljnih pretpostavki tradicionalne razvojne psihologije kao i dominantnih pedagoških modela i metoda odgoja. Ideje iznesene u tom djelu sve više nam potvrđuje  i neuroznanost te psihologija međuljudskih odnosa. Te ideje predstavljaju osnovu za novu paradigmu i perspektivu razumijevanja obitelji u kojima ravnopravno dostojanstvo, poštivanje integriteta, autentičnost, osobna odgovornost odraslih i njihova odgovornost za odnos s djetetom postaju ključni principi i vrijednosti koje prihvaća sve više roditelja i stručnjaka širom svijeta.

Jesper Juul je u protekla dva desetljeća formulirao novu perspektivu – novi pogled na to kako možemo razumjeti djecu i mlade kao i načine kojima možemo podržati njihov razvoj i socijalizaciju. Njegova misija je inspirirati, pomoći i pružiti podršku roditeljima i profesionalcima kako bi se osiguralo da novi naraštaji djece odrastu u društveno i mentalno zdrave pojedince. U svom radu nudi alternative mnogim nasilnim i štetnim postupcima kojima su djeca i mladi bili izloženi u prošlosti, a koji se i danas u mnogim zemljama (također i kod nas) prihvaćaju kao sastavni dio odgoja i pedagogije općenito.

Pogledajte knjige Jesper Juula

Više o Jesperu Juulu

Nakon što je od 1979 – 2004 bio predsjednik Kempler instituta Skandinavije – koji nudi poslijediplomsko obrazovanje u području obiteljske terapije i savjetovanja, Jesper Juul svoje vrijeme posvećuje podršci i edukaciji socijalnih poduzetnika diljem zemalja u kojima je Familylab aktivan. Time sadašnje generacije stručnjaka kroz nove i inventivne načine nadalje razvijaju njegove ideje. Od 2012. godine uslijed ozbiljnog neurološkog oboljenja Jesper nije u mogućnosti putovati i na taj način nastaviti svoj rad. Trenutno živi u Danskoj, piše knjige i stručne članke te putem on-line predavanja i supervizija aktivno sudjeluje u rješavanju izazova današnjeg roditeljstva. Jesper Juul je:

Više možete saznati na stranicama Jespera Juula. Inspirativne misli Jespera Juula možete pronaći u njegovim knjigama, od kojih je 11 do sad prevedeno i na hrvatski jezik, kao i u inspirativnim kolumnama, intervjuima te video snimkama.

Jesper Juul preminuo je 2019.g. u svom domu u Danskoj.

Svi koji smo ga poznavali osobno te kroz njegov rad i kroz njegove misli i ideje prenesene u knjige i eseje znamo koliko je utjecao na naše živote. Vezani smo za Jespera jer je bio s nama tijekom oporavka naše zemlje i ljudi od ratnih stradanja, jer nas je od tad do danas toliko toga naučio i jer je godinama posjećivao i toliko volio Istru da ju je smatrao svojim domom.

Jesper Juul rođen je u Danskoj 1948.g. Autor je niza knjiga i tekstova vezanih uz obiteljski život i pedagoške kompetencije i među najpoznatijim je obiteljskim terapeutima našeg vremena. Jedan je od osnivača skandinavskog Kemplerovog Instituta čiji je bio i voditelj. Potom je u nizu zemalja pokrenuo osnivanje Familylaba u kojem roditelji i stručnjaci mogu istraživati i učiti o obiteljskim odnosima i relacijskim kompetencijama. Jesperova velika želja je bila da taj laboratorije uspije – da se što više roditelja i stručnjaka obrazuje u području razvoja kompetencija u odnosima.

U Hrvatskoj je Familylab započeo s radom 2008. godine. Organizacija je aktivna u 22 zemlje širom svijeta. Zajedno nastavljamo širiti vrijednosti i znanja o kojima smo učili od Jespera.

Nedostajat ćeš nam, dragi Jesper.