Knjige Jespera Juula

 “Od odgoja do odnosa” – autentični roditelj – kompetentna djeca  Jesper Juul, Izdavač: Harfa

Ako promatramo djecu na senzibilniji način, pritom ih shvaćamo ozbiljno i uzimamo u obzir to da nam ona svojim neodgovarajućim ponašanjem nešto poručuju, uspostavljamo autoritet zasnovan na obzirnosti, odgovornosti i obostranom poštovanju. Odvažiti se na iskren razgovor s djecom ključ je ispunjenoga obiteljskog života u kojemu se i roditelji i djeca mogu razvijati u za njih najboljem smjeru. Jesper Juul zorno nam predočava kako se iz odgoja unutar obitelji razvija intenzivan, topao i iskren odnos. Knjiga je plod dugogodišnjeg rada s obiteljima i svojevrstan je praktični                                 priručnik za svaki dan.

 

 

“Coaching za roditelje” – opušteno odgajanje Jesper Juul, Izadavač: Harfa

Djeca ne trebaju savršene roditelje, već roditelje koji su poput svjetionika: majke i očeve koji im pružaju orijentir i koji s poštovanjem prihvaćaju svoju odgovornost u obitelji.  Slavni obiteljski terapeut ohrabruje roditelje i potiče ih na to da idu vlastitim putem te da se suočavaju s važnim temama: Je li ravnopravnost ključ za ugodno obiteljsko ozračje? Koliko je slobode i koliko vodstva djeci potrebno? Kako parovi i samohrani roditelji u svakodnevnom ophođenju s djecom mogu pronaći ravnotežu u životu?Pritom nije presudan skladan odnos roditelja i djece, ključno je pronaći vremena za                                   sebe i svojega partnera.

 

 

“Četiri vrijednosti” Jesper Juul, Izdavač: Harfa

Uvažavanje, integritet, autentičnosti odgovornost četiri su odgojne vrijednosti potrebne da bi se djeca i cijela obitelj razvijali u pozitivnom smjeru. Za primjer autor navodi stvarne obiteljske situacije koje su mu njegovi čitatelji opisivali u pismima, tražeći od njega savjet. Svakoj od njih pristupa s posebnim senzibilitetom što nam daje mogućnost da navedenu situaciju primijenimo na vlastiti život i preispitamo vrijednosti koje i sami živimo unutar svoje obitelji.

 

 

 

“Sačuvati ljubav” Jesper Juul, Izdavač: Harfa

Čim dođu djeca mnogi očevi i majke zaborave njegovati svoj međusobni odnos. Jesper Juul roditeljima ukazuje na važnost očuvanja njihova zajedništva i opisuje ključne načine na koje trebaju čuvati svoj odnos, djetetu usprkos. Kad stvorite vrijeme i prostor za ljubavnu vezu, svi članovi vaše obitelji živjet će bolje i sretnije. Jedino tako može nastati skladno okruženje u kojemu rastu sretna i samopouzdana djeca i sretni roditelji.

 

 


“Agresivnost – Novi i opasan tabu” Jespera Juul, Izdavač: Harfa                                                                                                  Agresivnost je nepoželjna u našem društvu, a pogotovo kod naše djece. Agresivno ponašanje smatra se tabuom i diskriminira se. Što zapravo činimo potiskivanjem tih legitimnih osjećaja, koliko je važno dopustiti ih i kako se konkretno možemo postaviti prema njima na upečatljiv nam način pokazuje  poznat i uspješan obiteljski terapeut Jesper Juul u svojoj novoj knjizi. On poziva na radikalnu promjenu razmišljanja: agresivnost je važna emocija koju moramo dekodirati jer u suprotnom ugrožavamo duševno zdravlje, osjećaj vlastite vrijednosti i samopouzdanje svoje djece. Ova je knjiga važan poziv na konstruktivno i pozitivno ophođenje s tom važnom emocijom.

 

 

“Kako biti vođa vučjeg čopora?” knjiga Jespera Juula u nakladi izdavačke kuće Ocean More.

Knjiga govori o važnosti vođenja u obitelji – vještini koju neki roditelji prakticiraju bez problema, a neki je se čak i plaše. Nepreuzimanje odgovornosti za vodstvo u obiteljima s malom djecom kao i tinejdžerima ostavlja vakum, prazan prostor u kojem se djeca ne osjećaju dobro.
Kroz niz svojih vrlo zahtjevnih ponašanja djeca pokazuju da im nedostaje vodstvo odraslih, no oko toga ne mogu ništa napraviti.  To je posao odraslih.

 

 

 

Ponovljeno izdanje bestselera “Vaše kompetentno dijete” u Nakladi Ocean More!

Jesper Juul zadužio je ovom knjigom mnoge naraštaje roditelja i onih koji će to tek postati. Vaše kompetentno dijete mnogo je više od priručnika za roditelje: to je knjiga koja nas introspektivnim putovanjem vodi do najranijih, najsretnijih i najtužnijih trenutaka djetinjstva. Juul kroz konkretne situacije pokazuje čitateljima jasno i razumljivo kako uspostaviti emotivno ravnopravan odnos između djece i roditelja te kako odgovoriti na izazove roditeljstva bez pribjegavanja tradicionalnim  metodama.

Mudri i jezgroviti savjeti izviru iz svake stranice ove knjige, a raslojavanje naoko složenih situacija nakon čitanja čine se jednostavnima. Izrazito pragmatičnim pristupom, Juul nas stavlja u poziciju djeteta te će vas natjerati da se zapitate                                      zašto se prije  niste toga sjetili.  Ako imate djecu – pročitajte ovu knjigu.

 

 

 

Skola_u_infarktnom_stanju“Škola u infarktnom stanju”  Autor: Jesper Juul

Može li škola biti institucija koja djeci razvija, a ne ubija urođeno veselje za učenjem?
U ovoj izvrsnoj knjizi ugledni obiteljski terapeut Jesper Juul iznosi britku analizu aktualnog stanja u školstvu i nudi niz konkretnih prijedloga za drukčiju i bolju školu. Glavna pretpostavka nove škole jest partnerstvo učenika, roditelja i nastavnika koji odbijaju biti žrtve naslijeđenog školskog sustava.Prvi korak na tom putu leži u promjeni kvalitete odnosa između nastavnika i učenika, odnosno učenik koji više nije marioneta nego ravnopravan sugovornik i suigrač u obrazovnom sustavu. Na taj način, škola  postaje mjesto gdje djeca izrastaju u društvene, kompetentne i zdrave pojedince.

 

 

 

 

Juul_vase_kompetentno_dijete“Vaše kompetentno dijete”
Autor: Jesper Juul


Možda smo mi u krivu, možda su djeca kompetentna napisala je švedska psihologinja Margaretha Berg Broden, a ta je rečenica autoru postala nadahnuće za naslov ove knjige u kojoj autor i objašnjava i razrađuje ključne pojmove povezane s odgojem, analizira procese na kojima se temelji obiteljska dinamika te daje smjernice za stvaranje obitelji u kojima se odnosi temelje na ljubavi, međusobnom poštivanju i ravnopravnom dostojanstvu.
Knjiga Vaše kompetentno dijete prevedena je do sada na 13 jezika a u mnogim je zemljama obavezna literatura na studijima pedagogije, psihologije i socijalnog rada.

 

 

 


“Obitelji s tinejdžerima”
Autor: Jesper Juul

Nova knjiga uglednog danskog psihologa Jespera Juula posvećena je pubertetu i tome kako roditelji i djeca zajedno mogu lakše proživjeti to burno razdoblje. Kao i u ranijim knjigama, Jesper Juul priustupa temi naglašavajući upravo praktični dio, pa knjiga sadrži mnogo primjera razgovora i korespondencije s roditeljima i tinejdžerima, a problemi o kojima se govori vrlo su raznoliki od komunikacije, povjerenja ili preuzimanja odgovornosti do problema u školi ili problema s alkoholom.

Nova knjiga uglednog danskog psihologa Jespera Juula posvećena je pubertetu i tome kako roditelji i djeca zajedno mogu lakše proživjeti to burno razdoblje. Kao i u ranijim knjigama, Jesper Juul priustupa temi naglašavajući upravo praktični dio, pa knjiga sadrži mnogo primjera razgovora i korespondencije s roditeljima i tinejdžerima, a problemi o kojima se govori vrlo su raznoliki od komunikacije, povjerenja ili preuzimanja odgovornosti do problema u školi ili problema s alkoholom.

 


Juul_prostor_za_obitelj“Prostor za obitelj”
Autori: Jesper Juul / Monica Øien

Kako ostvariti dobar odnos s djetetom? Kako djeci na putu odrastanja omogućiti što jači osjećaj sigurnosti i pružiti im priliku da postanu što samostalnija? Kako se odnositi prema dvogodišnjoj djevojčici koja želi odjenuti ljetnu odjeću usred zime i što reći petnaestogodišnjoj kćeri koja želi probati alkohol? Određuju li samo odrasli kako će se te situacije razriješiti ili je moguće da mali i veliki to učine zajedno, s puno uzajamnog povjerenja? Krenite na put koji pruža drugačiji pogled na različite faze razvoja obiteljskih odnosa!

Televizijska urednica Monica Øien i obiteljski terapeut Jesper Juul razgovaraju o svakodnevnim problemima s kojima se susreću roditelji, o tome kako pronaći prave odgovore, o tome zašto trebamo postavljati granice i kako se trebamo odnositi prema dječjim željama i kompleksima. Ovo su razgovori vođeni srcem i roditeljima mogu poslužiti kao nadahnuće za razmišljanje o tome što žele svojoj obitelji.

Za dobru komunikaciju u obitelji nije presudno što činimo nego kako i zašto to činimo. Neka to bude obzirno, strastveno, vjerodostojno i hrabro!

 


Juul_od_poslusnosti_do_odgovornosti“Od poslušnosti do odgovornosti”
Autor: Jesper Juul

Knjiga “Od poslušnosti do odgovornosti” pokušaj je zaokruživanja i opisivanja procesa u međuljudskim odnosima kroz koje nastavnici i odgajatelji prolaze u radu s djecom i mladima, možda je neobično što opće procese u međuljudskim odnosima rozdvajamo od onih posebnih, pedagoških. Ipak to sasvim svjesno činimo. Premo našem iskustvu, pedagoške su institucije općenito vrlo stručno ovladale teorijskom i praktičnom pedagogijom i didaktikom, no mnogi su nesigurni i skeptični kad je riječ o načelima i praksama koje su preduvjet za optimalne pedagoške odnose i zajednice.

Naše je čvrsto uvjerenje i iskustvo do će ciljeve pedagoških institucija sve strane najbolje i najkonstruktivnije ostvariti oko nastavnik i odgajatelj vode brigu o međuljudskim odnosima kao temelju zajedničkog življenja i tako utječu na sve aktivnosti. “Relacijska kompetencija” — središnji pojam ove knjige — u pedagoškim je institucijama vrlo često “karika koja nedostaje” između skrbi, pažnje i poštovanja, a na što sve strane imaju pravo. [Iz uvoda]

 


Juul_znati_reci_ne“Znati reći ‘ne’ mirne savjesti”
Autor: Jesper Juul

Obitelj je nježna i brižna zajednica, ali i kompleksan sustav moći u kojem se svaki pojedinac ponekad mora boriti za svoju individualnost. Hod za tu važnu misiju zove se ‘ne’. Hoće li se sve odvijati kao otvoreno i iskreno sučeljavanje ili kao gerilski rat, ovisi potpuno o kulturi svake pojedine obitelji i o obiteljskom vodstvu. Jaka postaje samo ona zajednica u kojoj se poštuje individualnost njezinih članova.

 

 

 

 

 

“Život u obitelji”
Autor: Jesper Juul

Najvažnije vrijednosti u zajedničkom životu i odgoju djece.

Ova knjiga govori o temeljnim vrijednostima života u zajednici, vrijednostima koje su univerzalne i na kojima se može dalje graditi, s filozofskim, vjerskim, političkim, kulturnim i duhovnim vrijednostima do kojih držite. Autor izdvaja šest temeljnih vrijednosti i procesa koji su neophodni za stvaranje zajednice u kojoj svi članovi napreduju:

  • uspostavljanje ravnopravnog dostojanstva u odnosima
  • poštivanje integriteta svakog člana zajednice
  • autentičnost i sposobnost da se autentično izrazimo
  • preuzimanje odgovornosti
  • interakcija i zajedništvo
  • svijest o važnosti vodstva odraslih.

 


Juul_hura_idemo_jesti“Hura! Idemo jesti!”
Autor: Jesper Juul

Ako za obiteljske obroke i prehranu vrijedi moto “jednostavno, brzo i jeftino”, čovjek lako može pomisliti da isto tako postoje i jednostavna, brza i jeftina rješenja problema koji su se pojavili. A tomu nije tako! Problemi i sukobi oko stola gotovo nikada ne odražavaju nas odnos prema onome što je na tanjuru, nego pokazuju kako se svaki član obitelji osjeća i mjere temperaturu zajedništva. Što više pokušavamo potisnuti pojedinačne sukobe, to više gubimo uvid u potpunu sliku situacije kakva jest u određenom trenutku.

Raspoloženje za stolom moze biti promjenjivo, nekada smo bolje, a nekada lošije volje, pa se tako odnosimo i prema drugima. Neki su obroci opušteni, dok za drugih vlada tišina i atmosfera je sumorna. Bez obzira na to što radimo i koliko se trudimo, vrijeme obroka postaje poprište određenih sukoba i upravo su djeca ta koja nas upozoravaju na to da ti sukobi postoje, a za to upozorenje ne nalaže drugu priliku.

Ova knjiga bavi se, između ostalog, nekima od sukoba koji se najčešće pojavljuju i predlaže različite načine na koje se roditelji s njima mogu uhvatiti u koštac. Ti su prijedlozi općeniti, što leži u samoj prirodi stvari, dakle nisu točno prilagođeni pojedinoj obitelji.

 


Juul_obitelji_s_kronicno_bolesnom_djecom“Obitelji s kronično bolesnom djecom”
Autor: Jesper Juul

Ova je knjiga namijenjena obiteljima s kronično bolesnom djecom i pokriva cijeli spektar – od urođenih bolesti, kroničnih alergija, tjelesnog i mentalnog invaliditeta do onih bolesti koje se u djetetovu životu javljaju kasnije. Drugim riječima, naglasak nije stavljen na same bolesti, nego na ono što se događa kada bolest postane novi i neočekivani član obitelji. Knjiga je neobična utoliko što nije posvećena određenim bolestima, nego isključivo onomu što je važno u životu obitelji koja s kronično bolesnim članom živi u vrlo specifičnim okolnostima.

Tu su i savjeti i upute roditeljima o tome kako se najbolje brinuti o napredovanju i dobrobiti cijele obitelji te kako odoljeti iskušenju da svu energiju i pažnju posvete bolesti i bolesnoj osobi.

U knjizi se opisuje i ono što roditelji mogu učiniti kako bi se što bolje pobrinuli o kvaliteti svog odnosa prema bolesnom djetetu i njegovoj vrlo uobičajenoj potrebi da izgradi samosvijest, samopouzdanje, osobni integritet i odgovornost. Kronično bolesna djeca ne razlikuju se u tim potrebama od druge djece, ali je tendencija da se ljude s kroničnim bolestima poistovjeti s njihovom bolešću toliko izražena da je važno da obitelj sama vodi brigu o postizanju ravnoteže izmedu bolesti i zdravlja kada je to neophodno – a neophodno je gotovo uvijek!

 


Juul_ovo_sam_ja“Ovo sam ja! Tko si ti?”
Autor: Jesper Juul

Ova se knjiga bavi onime što staromodnim rječnikom nazivamo “postaviti djetetu granice”. U knjizi je opisano kako ljudi jedni prema drugima – i prema malima i prema velikima – postavljaju granice, i to na način koji nikomu ne šteti, već pomaže da se ostvari što kvalitetniji odnos.

 

 

 

 


Juul_razgovori_s_obiteljima“Razgovori s obiteljima: perspektive i procesi”
Autor: Jesper Juul

Priručnik o obiteljskom savjetovanju. U prvom dijelu knjige autor razmatra samu prirodu obitelji, unutarnju dinamiku obiteljskog procesa koji djeluje na osobni razvoj, psihičko zdravlje i uravnoteženost svakog člana obitelji. Osnovni je zadatak savjetovatelja razumjeti obiteljske procese. U drugom dijelu razmatraju se uloge svih činitelja obiteljskih savjetodavnih razgovora, pri čemu su u središtu pozornosti uloge savjetovatelja. Istaknuta su opća načela savjetodavnog rada s obiteljima. U trećem dijelu prikazuje se cjelokupni proces savjetodavnog rada na primjeru jedne obitelji.