Mediji

Jesper Juul

“Tko koga odgaja?”
U emisiji “Kultura demokracije” 15. listopada 2015. gostovala je voditeljica Familylab seminara Neda Vac Burić, prof. psihologije.

“Your competent child”
Povodom izlaska knjige Jespera Juula “Vaše kompetentno dijete” u Australiji, pripremljen je intervju s autorom o važnim temama roditeljstva, kao i o knjizi koju, prema riječima autora, mnogi roditelji čitaju u nadi da će nešto naučiti o djeci, a na kraju nauče jako puno o samima sebi.

“The art of saying NO!”
Kako reći ne mirne savjesti? Neka vam video intervju s Jesperom Juulom pruži inspiraciju!

“Molim te, nemoj plakati & Pusti, ja ću”
Video prilog s tribine održane u sklopu Hrvatskog tjedna psihologije, Velika Gorica, 20.02.2012.

Ostali autori

“Planting Seeds: The Power of Mindfulness” Film Trailer

Želimo podijeliti s Vama ideju o tome koliko je važno učiti djecu da budu svjesna – prvenstveno svjesna sebe. Djeca su danas, ali već i godinama, preplavljena podražajima koji u neograničenim količinama dopiru do njihovih osjetila. Djeca ih ne mogu sama “proraditi”, a odrasli u njihovoj okolini često ne uočavaju izvore tih podražaja, ili su i sami preplavljeni. Pozivamo Vas na osvještavanje – sebe, sadržaja svojih misli, svojih reakcija, svoga tijela, disanja… Ako razvijamo sebe, sigurno je da ćemo tome lakše poučiti i djecu. A to je poklon “na duge staze”. To je, prema našim vrijednostima, odgoj. Smatramo da cilj odgoja i školovanja ne bi trebao biti usmjeren isključivo na kognitivnu razinu. U obitelji, u vrtiću i školi – mi odrasli i djeca smo ljudska bića koja su i kognitivna, i emocionalna, i tjelesna, i intuitivna, i spiritualna – svatko na svoj način. Za zdravlje i dobar život trebamo sve ove razine našeg postojanja.
“The medicated child” Millions of U.S. children are taking psychiatric drugs, most never tested on kids. Učiti s djecom i mladima, o djeci i mladima, razumjeti njihove reakcije, sveukupnost emocionalnog života i onoga tko jesu, a samim time učiti i o nama samima – odraslima; o našim emocijama, unutarnjem životu i reakcijama uzajaman je proces i dio je djetetovog odrastanja i osobnog razvoja odraslih. No što ako jednostavno simptome, odnosno različita dječja ponašanja pretvorimo u problem, bez pokušaja razumijevanja što je u osnovi tog ponašanja i odredimo im “odgovarajući” lijek? Po preporuci Jespera Juula, stisnite zube i pogledajte film!