Izazovi roditeljstva

Danas je roditeljstvo isprepleteno s mnogim dimenzijama i utjecajima društva koji možda nisu tako intenzivno doticali prijašnje generacije roditelja i djece, ili je to bilo u manjoj mjeri. Tako na primjer možete biti uvjereni da se Vaše dijete igra na kompjuteru, no ono se upravo dopisuje s nekoliko osoba. Teme poput nasilja na Internetu te bullyinga (vršnjačkog nasilja) općenito samo su neke koje okupiraju današnje roditelje i stručnjake. Ako pogledamo pozadinu tih problema možemo pronaći niz uzroka, od kojih je nisko samopouzdanje i niska samosvijest djeteta (koji se grade prvenstveno u obitelji) jedan od važnijih.

Vidimo da su izazovi, kao i trendovi s kojima se djeca i mladi suočavaju u vanjskom svijetu  promjenjivi, nestalni i nepredvidivi a samim time i područja roditeljskih odgovornosti rastu – jer još uvijek većina roditelja želi odgojiti zdrava i empatična ljudska bića koja znaju razvijati svoje potencijale, dobro se brinuti o sebi i drugim ljudima.

Ako tome dodamo i zahtjevnost svakodnevnog života, roditeljstvo danas postaje možda najkompleksnije u povijesti roditeljstva.

Razmaženost ne znači da djeca dobivaju previše onoga što žele već da dobivaju premalo onoga što im je potrebno.

J.Juul

Nadalje, mnogi roditelji preispituju odnose u obitelji u kojoj su odrastali te uslijed niza uvida nastoje ne ponavljati greške svojih roditelja ili ponavljati ono što smatraju dobrim. Kao rezultat toga došlo je i do promjena od tradicionalnog, autoritarnog odgoja (koji su mnogi osjetili na vlastitoj koži) prema popustljivom odgoju koji biraju mnogi roditelji širom svijeta imajući pritom najbolju namjeru – biti što je moguće bolji roditelji. Autoritaran i popustljiv odgoj predstavljaju dvije suprotnosti, no štetni su i jedan i drugi i ometaju razvoj djetetovog integriteta. Nešto je poznatije kako autoritaran odgojni pristup (strog, hladan, distanciran, kažnjavajući, nedostupan, zahtjevan roditelj) nanosi štetu dječjoj duši. No štetu čini i popustljiv odgoj, koji se često javlja kao reakcija na prvi spomenuti i to unutar dvije obiteljske generacije.  Popustljivim odgojem roditelj ne preuzima vodstvo u obitelji, a dijete vrlo često upravlja odnosima – što nije dobro za nikoga, najmanje za dijete. Važno je znati da dijete to ne čini jer je to njegov namjeran i svjestan izbor, već ono samo reagira na roditeljsko nepreuzimanje odgovornosti. Dijete s roditeljima koji ne govore ne kada misle ne, nego neprestano popuštaju razumije to ponašanje kao izraz roditeljske ljubavi koju bezuvjetno prihvaća, jer voli svoje roditelje. No ubrzo roditelj posustaje (jer teško je živjeti bez osobnih granica i pod bilo čijom samovoljom), naziva dijete razmaženim i počinje ga kriviti i kažnjavati zbog toga. Takav začarani krug dovodi do dječjih ponašanja koja postaju iznimno zahtjevna, naporna i teška, a roditelji očajni i iscrpljeni. No imamo dvije dobre vijesti: uzrok takvoj obiteljskoj situaciji najčešće je do roditelja, dakle oni trebaju nešto naučiti umjesto da kritiziraju dijete, a druga je: odnosi su popravljivi! U kojoj mjeri? Ovisi koliko rano prepoznajete poteškoće i koliko ste kao roditelj spremni dovesti svoje odgojne postupke u pitanje.

Opisana situacija jedna je od mnogih s kojima se susreću današnje obitelji. U njoj se zrcali ključna dilema roditeljstva : kako ne temeljiti svoj odnos s djecom isključivo na poziciji moći, a imati roditeljski autoritet? Svi koji to žele znati krče jedan neuhodani put – oni nemaju puno modela niti uzora kako to postići – stoga je sasvim normalno da su nesigurni. Konstruktivno nesigurni roditelji, kako navodi Jesper Juul često znaju kakvi roditelji ne žele biti, a istražuju i tragaju za vlastitim odgovorima na pitanja kakav sam ja roditelj i kakav roditelj bih želio postati. Oni trebaju i oslonac koji bi ih učinio sigurnijima u toj potrazi jer nesigurnost, bespomoćnost i frustracija, kao i osjećaj da smo uspješni i zadovoljni vezano uz roditeljstvo su zdravi rasponi emocionalnih stanja jednog kompetentnog roditelja, koji povremeno treba podršku.

Familylab je zamišljen kao podrška upravo takvim roditeljima – onima koji su na svom putu radoznali, i kojima susreti sa stručnjacima i drugim roditeljima mogu biti inspiracija za njihov obiteljski život. Naša ponuda za roditelje je pozivnica za sve koji žele učiti o roditeljstvu, razgovarati s drugima, razmjenjivati mišljenja, spoznaje i iskustva – mogli bismo reći za sve one koji grade svoj vlastiti put roditeljstva.

Brine vas vaše dijete? Ne znate kako razgovarati s djetetom ili imate osjećaj da ne dopirete do njega? Brinu vas odnosi u vašoj obitelji?

Pratite naše aktivnosti na web-u i Facebook stranici! Naš cilj je osnaživanja roditelja za razvoj kompetentne obitelji u kojoj se stvaraju preduvjeti za mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje svih njenih članova, kako djece i mladih – tako i odraslih.

Ako postavljate mnoga pitanja vezana uz obiteljski život te biste željeli razgovarati sa stručnjacima, podijeliti svoje mišljenje ili postaviti pitanja, raščistiti svoje nedoumice, čuti druge roditelje – pozivamo Vas na sudjelovanje u našim aktivnostima! U Familylabu možete čuti o mnogim temama iz obiteljskog života, o partnerstvu i roditeljstvu te izgradnji odnosa unutar obitelji, posebno odnosa s djecom. Jedna od naših aktivnosti su inspirativni seminari koji se održavaju pod vodstvom educiranih voditeljica seminara. Pročitajte što su o našim seminarima rekli roditelji koji su ih pohađali.