Voditeljica Familylaba

Dušanka Kosanović je voditeljica Familylaba Hrvatska, psihologinja i obiteljski terapeut. Završila je obiteljsku terapiju na „Njemačko-danskom institutu za obiteljsku terapiju i savjetovanje“ u Berlinu i stekla Međunarodni certifikat iz psihoterapije (ECP).  Glavno područje rada usmjereno je na psihološku podršku pojedincima i obiteljima te edukacijski i supervizijski rad s timovima u pomagačkim strukama i poslovnom sektoru. Važno područje interesa i rada je područje psihoonkologije. Voditeljica je niza edukacija, treninga, radionica i predavanja za stručnjake vezano uz područje komunikacije i odnosnih kompetencija u Hrvatskoj i inozemstvu.

„Cijelu svoju profesionalnu karijeru radim s pojedincima, obiteljima i grupama (grupe roditelja, pedagoških djelatnika, stručnih timova i sl.), a u poslovnom sektoru s djelatnicima na različitim pozicijama koji su usmjereni na razvoj i usavršavanje “mekih vještina ” (engl. soft skills).

Moj cilj je podržati pojedince, roditelje i obitelji u njihovom razvoju te osnažiti djelatnike pedagoških institucija i kompanija u implementaciji znanja i vještina koje su ključne za mentalno zdravlje, osobni i profesionalni napredak te izgradnju odnosa (privatnih i profesionalnih) na  temeljima koji podrazumijevaju uzajamnost, povjerenje, poštovanje integriteta svih uključenih, asertivnosti i empatije.

Inspirirali su me mnogi stručnjaci čije su osobnosti, talenti i znanja u području rada s ljudima utjecali i oblikovali moj razvoj i rad. Nekad su to bila višegodišnja iskustva, a ponekad je to bio jednokratan susret učitelja i učenika koji je bio dovoljan da otkrije ono magično u ljudima, što je i više nego dovoljno za učenje i duboku promjenu.“

 Dušanka Kosanović

O Familylabu

U Familylabu donosimo znanja utemeljena na više od 40 godina rada i iskustva Jespera Juula i drugih stručnjaka koji su se bavili i bave se područjem obiteljskih i pedagoških odnosa.

Razumijevanje i širenje tog znanja, posebno kroz upoznavanje roditelja s osnovnim egzistencijalnim vrijednostima (jer znamo, roditelji su ti koji postavljaju temelje) smatram najbitnijim u našem radu u Familylabu. Vrijednosti i ideje koje nam je predstavio Jesper Juul, kao i pristup koji je u osnovi Familylaba je u skladu s mojim dubokim uvjerenjima o pojedincu i obiteljskim odnosima. Oduševila me spoznaja da postoji dostupno znanje o odnosima između djece i odraslih i znanje o odnosima općenito koje može imati značajan i brz utjecaj na dobrobit pojedinaca i cijelog društva.

Ponekad, kada upoznajem roditelje s osnovnim egzistencijalnim principima i vrijednostima koje smatram ključnima za razumijevanje obiteljske oni kažu: “Duboko u sebi osjetim da je to tako u mom životu/obitelji , ali nisam nikada uspio/la naći riječi kojima bih to opisao/la ili rekao/la drugim članovima obitelji.”

Ova iskustva nam govore da su vrijednosti i principi kojima podučavamo sastavni dio našeg postojanja i da su oni put do stvaranja harmoničnih odnosa.

U Familylabu smo posvećeni inspiriranju ljudi u stvaranju boljeg obiteljskog i poslovnog života, kao i života u zajednici.

Prenosimo, produbljujemo i stvaramo znanje koje čini razliku!

Dušanka Kosanović